Indeks Institucije Predmeti Vijesti Izvještaji Pravna pomoć
Nazad

KONFERENCIJA O STANJU U BH PRAVOSUĐU: NEOPHODNA DORADA PRIJEDLOGA ZAKONA O VSTV-U

13.07.2023

Učesnici konferencije, koju su organizovali Transparency International u BiH (TIBiH) u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom BiH (BIRN BiH) uz podršku EU, su se osvrnuli na izmjene i dopuna Zakona o VSTV kojim vlast nastoji oslabiti mehanizme za osiguranje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Izmjene, koje je Vijeće ministara u zadnji čas uvrstilo u Zakon o izmjenama i dopunama zakona o VSTV, nastoje oslabiti prvobitno predložene mehanizme za osiguranje odgovornosti i dovode u pitanje mogućnost provjere imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

Od samog početka procesa izmjena zakona nisu ispoštovane sve preporuke Venecijanske Komisije i EU, posebno u smislu odredbi o sukobu interesa članova VSTV-a ali i drugih nosilaca pravosudnih funkcija dok je TI BIH od početka upozoravao da se ostavlja veliki prostor za neprijavljivanje imovine i zloupotrebu sistema kontrole imovine.

Stoga je jedan od zaključaka konferencije, sa kojim su se usaglasili svi učesnici, da se iskoristi dalja procedura da se prijedlog zakona doradi i unaprijedi.

Ukoliko se ta prilika sada propusti, pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se usvoji novi zakon koji adekvatno rješavana ove identifikovane probleme, te je sa konferencije upućena poruka da je neophodno djelovati hitno kako ne bismo došli u situaciju da se, zbog neadekvatne formulacije, mehanizmi predviđeni za jačanje odgovornost zloupotrijebe upravo za njeno izbjegavanje.

Na konferenciji je predstavljena i online platforma „Indeks Pravosuđa“ koja sadrži podatke o transparentnosti 74 suda i 20 tužilaštava po kojima je vidljiva zabrinjavajući stepen javnosti rada BH pravosuđa.

Tako je 55% sudova uopšte ne objavljuje informacije o prvostepenim presudama koje donose a 90% njih ne objavljuje nikakve informacije o krivičnim predmetima na svojim internet stranicama, što nesumnjivo podriva nizak stepen povjerenja javnosti u rad pravosuđa,

Loše stanje u pravosuđu po pitanju javnosti u radu ilustruju nalazi da je 54% sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini prekršilo zakonski rok za odgovaranje na zahtjev za slobodan pristup informacijama dok je čak polovina pravosudnih institucija ignorisalo medijske upite o statusu predmeta kojim se bave.

Najgore rezultate u transparentnosti bilježe Kantonalna tužilaštva u Sarajevu i HNK čiji indeks transparentnosti iznosi 35, te Općinski sudovi u Žepču (28), Mostaru (24) i Čitluku (23) i Osnovni sud u Srebrenici sa ocjenom 26. Sa druge strane, Osnovni sud u Tesliću bilježi najviši stepen transparentnosti sa indeksom 82 dok su među najtransparentnijim institucijama Sud BiH sa indeksom 81 te tužilaštvo Brčko distrikta BiH koji, kao i Kantonalna tužilaštva SBK i Posavskog kantona bilježe ocjenu 75.

Platforma „Indeks Pravosuđa“ je nastala sklopu projekta “Jačanje mreža organizacija civilnog društva u cilju unapređenja odgovornosti – SANCUS” uz finansijsku podršku Evropske unije ocjenjuje dostupnost informacija na stranicama institucija kao i otvorenost prema građanima, medijima i organizacijama civilnog društva po pitanju dostupnosti informacija.

Platforma takođe nudi i informacije o predmetima korupcije i organizovanog kriminala, disciplinskim postupcima kao i ostale informacije o radu pravosuđa u BiH a omogućava i građanima da sami kreiraju zahtjev za pristup informacijama koji mogu uputiti bilo kojoj pravosudnoj instituciji na teritoriji BiH.

Vijesti

BiH bilježi vrlo izražen pad u rezultatima borbe protiv korupcije i dostupnosti osnovnih prava

Prema svjetskom Indeksu vladavine prava, Bosna i Hercegovina je ostvarila svoj najlošiji rezultat u zadnjih osam godina, bez ikakvog napretka u dostupnosti osnovnih prava i korupcije.

Novalić i ostali: Tužilaštvo traži veće kazne, a Odbrane ukidanje presude i ponovno suđenje u predmetu “Respiratori“

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude u oslobađajućem dijelu Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, dok su Odbrane zatražile ukidanje presude u osuđujućem dijelu, oglašavanje Suda nenadležnim ili otvaranje pretresa pred Apelacionim vijećem Državnog suda.

Ademaj i ostali: Suđenje federalnim inspektorima počelo iznova

Suđenje inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove, optuženima za zloupotrebe prilikom inspekcijskog nadzora, počelo je iznova čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Opštinskim sudom u Sarajevu.

Šojić: Nesporni potpisi optuženog

Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Državno tužilaštvo izvelo je dodatne dokaze te saslušalo vještaka grafološke struke koji je ustanovio da neki dokumenti nisu bili potpisani.

Blekić i ostali: Spajanje “Vradisa“ s “Unioninvestom“ i eliminisanje pozajmice

U nastavku suđenja u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva govorio je o pripajanju firme “Vradis“ “Unioninvestu“ 2009. godine.

Cikotić: Osuđujuća presuda znak borbe protiv korupcije “bijelih kragni”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Sud BiH donese osuđujuću presudu i izrekne odgovarajuću sankciju Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja, navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.