Indeks Institucije Predmeti Vijesti Izvještaji Pravna pomoć
Nazad

Šojić: Nesporni potpisi optuženog

01.11.2023

 

Dragan Šojić s braniocem Dragišom Jokićem: Foto: BIRN BiH

Ismet Katana, vještak grafološke struke, predstavio je nalaz i mišljenje koje je sačinio po naredbi Državnog tužilaštva da utvrdi autentičnost potpisa optuženog Šojića, te je analizirao potpise još pet uposlenika Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine.

Vještak je naveo da je u dokumentima koje mu je dostavilo Tužilaštvo BiH uočio da određeni dokumenti nisu potpisani, te da je neke dokumente potpisalo više lica.

“Na analiziranim dokumentima nisam našao sporne potpise optuženog Šojića“, rekao je vještak.

Odbrana je navela da je ovo vještačenje bilo nepotrebno jer oni nisu sporili autentičnost potpisa.

Državno tužilaštvo je uložilo i dodatne materijalne dokaze, među kojima i dokument detaljne pretrage u CIPS bazi, kojim potvrđuju da je optuženi od 2003. godine imao prebivalište na Palama, a ne u Beogradu, kako je tvrdila Odbrana.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je uložila i zapisnike o saslušanju optuženog u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u svojstvu osumnjičenog, te zapisnike još četiri svjedoka u vezi s autentičnošću potpisa.

Šojićev branilac Dragiša Jokić rekao je da je Tužilaštvo dokaze iz CIPS-a trebalo predočiti prije nego je njegovom branjeniku određena mjera pritvora a potom i mjere zabrane, te se usprotivio uvođenju zapisnika iz SIPA-e u sudski spis.

“Ovi zapisnici do sada nisu uvođeni ni predočavani tokom dokaznog postupka“, rekao je Jokić, na šta je tužiteljica Stanojlović kazala da su svjedoke saslušali na okolnosti potpisa sa šiht-listi nakon svjedočenja u Sudu BiH.

“Kako je moguće saslušavati svjedoke u toku glavnog pretresa?“, upitao je Jokić.

Tužiteljica Stanojlović je, među dodatnim dokazima, predočila i naružbenice, nakon čijih provjera su kod dobavljača došli do saznaja da neke nisu potpisane.

Odbrana je ocijenila taj korak Tužilaštva nekorektnim, navodeći da su oni dostavili Tužilaštvu te dokaze, ali su trebali sačekati da ih prvo Odbrana izvede.

Državno tužilaštvo je predočilo još i dopis iz SIPA-e s prilozima Granične policije BiH, Srbije i Crne Gore o ulascima i izlascima optuženog iz ovih država.

“Ovaj dokaz ide u korist Odbrani pa ga nećemo osporavati“, rekao je Jokić.

Dragan Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši tako budžet BiH.

Nakon Tužilaštva BiH, i Odbrana je uložila dodatne dokaze, među kojima je dokument o tumačenju propisa iz Ministarstva finansija i trezora BiH, Javni poziv za imenovanje na poziciju šefa Službe za zajedničke poslove BIH, Pravilnik o upotrebi službenih vozila unutar Službe za zajedničke poslove i narudžbenice.

Tužiteljica Elvira Stanojlović najavila je da će do sljedećeg ročišta dostaviti izmjenu činjeničnog opisa optužnice.

Nastavak je zakazan za 23. novembar.

 

Vijesti

BiH bilježi vrlo izražen pad u rezultatima borbe protiv korupcije i dostupnosti osnovnih prava

Prema svjetskom Indeksu vladavine prava, Bosna i Hercegovina je ostvarila svoj najlošiji rezultat u zadnjih osam godina, bez ikakvog napretka u dostupnosti osnovnih prava i korupcije.

Novalić i ostali: Tužilaštvo traži veće kazne, a Odbrane ukidanje presude i ponovno suđenje u predmetu “Respiratori“

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude u oslobađajućem dijelu Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, dok su Odbrane zatražile ukidanje presude u osuđujućem dijelu, oglašavanje Suda nenadležnim ili otvaranje pretresa pred Apelacionim vijećem Državnog suda.

Ademaj i ostali: Suđenje federalnim inspektorima počelo iznova

Suđenje inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove, optuženima za zloupotrebe prilikom inspekcijskog nadzora, počelo je iznova čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Opštinskim sudom u Sarajevu.

Blekić i ostali: Spajanje “Vradisa“ s “Unioninvestom“ i eliminisanje pozajmice

U nastavku suđenja u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva govorio je o pripajanju firme “Vradis“ “Unioninvestu“ 2009. godine.

Cikotić: Osuđujuća presuda znak borbe protiv korupcije “bijelih kragni”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u završnoj riječi da Sud BiH donese osuđujuću presudu i izrekne odgovarajuću sankciju Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja, navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.

Zeljković: Suđenje odgođeno zbog bolesti jednog od optuženih

Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću i ostalim koji se terete za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, ponovo je odloženo zbog bolesti Slavka Bojića, jednog od optuženih.